توجه ! این یک نسخه آرشیو شده می باشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمی کنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : با هم شاعر میشویم (new)
sattarz
01-24-2010, 06:34 PM
با هم شعر میگیم
ایشالله از عنوان تاپیک فهمیدید که موضوع چیه و جریان از چه قراره
تا حالا دوست داشتید شاعر بشید.دوست داشتید یا نه؟
تا حالا دوست داشتید شعری واسه کسی که دوستش دارید رو خودتون بگید و بارها اسم اون رو توش تکرار کنید؟
اگه تا حالا دوست داشتید این کار رو بکنید با من همراه باشید!
خیلی ساده ست ساده تر از این حرفا که فکرشو بکنید
این روش برای شاعر شدن رو معلم ادبیات امسالم یادم داده و گفته به دوستات و علاقه مندا یاد بده.من هم که دوستی بهتر از شما ندارم.پس به شما میگم
شاید شعرای منو خونده باشید و شاید از حداقل یکیش خوشتون اومده باشه
من این نوع شعرا روبا 5 تا تمرین ساده شروع کردم .
یه تجربه ی شخصی : شاید تا حالا سعی کرده باشید که شعر بگید اما نشده و 3 تا کلمه گفتید و 2 تاش رو خط زدید اما با این تمرینا میتونید یه شعر واقعا قشنگ بگید اینو هم بدونید که شروع کردن شعر خیلی سخته اما وقتی به مصرع دوم بیت دوم میرسی دیگه شعر مثل مور و ملخ می ریزه
پس با هم پیش میریم به سوی شاعری
با من همراه باشید.
نکته : روی من به عنوان یه معلم حساب باز نکنیدا من فقط اموزش شعر گفتن در مرحله ابتدایی رو براتون میگم
sattarz
01-24-2010, 06:35 PM
تمرینات شروع میشه
تمرین اول
بچه ها از همین اول من یه مطلبی رو بگم : من نمیتونم خیلی کتابی براتون بنویسم پس به زبون خودمونی میگم همه هم می فهمیم
1. اگه با معنی قافیه، ردیف ، وزن و ... اشنا هستید که هیچ ولی اگه نیستید برین تعاریف رو بخونین (99 % میدونن) واسه احتیاط تعریف ها رو هم مینویسم و مثال و اموزش :
قافیه : طبق تعریف کلماتی هستند که اهنگ و حروف اخرشان با هم یکی باشد و معمولا در اخر مصرع می ایند (گاهی قبل از ردیف و اگر ردیف وجود نداشته باشد اخرین کلمه ی مصراع قافیه است
مثال : راز ، گداز ، نواز ، پیاز ، دراز ، اغاز و ...
مثال کاربردی : ای نام تو بهترین سر اغاز ------- بی نام تو نامه کی کنم باز
کلماتی که زیرشون خط کشیده شده هم قافیه هستن یعنی سر اغاز و باز
Ok شد؟
ردیف: طبق تعریف ردیف کلمه یا عبارتی است که در پایان مصرع ها عینا تکرار می شود . قبل از ردیف الزاما قافیه قرار میگیرد
مثال : عاشق سوخته دل نام تمنا ببرد---آه از آن روز که بادت گل رعنا ببرد
در این بیت ببرد که زیر ان خط کشیده شده ، ردیف است
وزن شعر: وزن شعر ریتم و اهنگیه که با خوندن شعر شما اون رو احساس می کنید (در همین حد بدونید کافیه)
مثل این وزن : فاعلاتن فاعلاتن فاعلن
البته وزن شعر یه مبحث بزرگه و یه شاخه بزرگ به نام وزن شناسی وجود داره
وزن شعر خود من هم وسط شعرگفتنم تغییر میکنه در صورتی که باید از اول تا اخر شعر وزنش یکی باشه
مثل کل دیوان مولانا(مثنوی معنوی) که وزنش اینه " فاعلاتن فاعلاتن فاعلن"
نکته : اگه خواستید ببینید وزنی که به دست اوردید درسته؟ یا نه.
مصرع اول بیت رو بخونید با صدایی که بتونید بشنوید صدای خودتون رو و به جای مصرع دوم وزن به دست اومده رو بخونید
مثال : الا یا ایها الساقی ادر کاسا و ناولها---فعالاتن ، فعالاتن ، فعالا
البته در این مرحله از شما انتظار نمیره که وزن ها رو بشناسید و خیلی لازم هم نیست
تمرین امروز:
_یه شعری که دو بیت داره یا بیشتر رو مد نظر قرار بدید بعد قافیه هاش رو مشخص کنید؟
_کتاب حافظ رو باز کنید. شعر اول یعنی : الا یا ایها الساقی ادر کاسا و ناولها .............. رو نگاه کنید.
قافیه ها رو پیدا کنید؟
ایا ردیف در این شعر وجود دارد؟اگر هست کدام کلمه؟
sattarz
01-24-2010, 06:37 PM
فقط یادتون باشه این اموزش بدون همکاری شما بی معنیه
پاسخ هاتون + اینکه ادامه بدم یا نه رو برام بفرستید یا تو همین تاپیک بگید
sattarz
01-24-2010, 09:10 PM
بچه ها من تمام 6 تا تمرین رو تایپ کردم اماده دارما
منتظر کارها و نظرات شما هستم
sattarz
01-25-2010, 02:29 PM
کجایید پس
درس 2 تمرین 2
قالب های شعری
90 % با قالب های شعری اشنا هستن ولی واسه اون 10 % توضیح میدم
2 تا قالب رو یاد بگیرید کافیه : 1. مثنوی 2. غزل
1 : مثنوی : تو مثنوی هر بیت واسه خودش یه قافیه جداگانه داره یعنی مصرع اول هر بیت با مصرع دوم همون بیت هم قافیه ست.
شکل قرار گرفتن قافیه ها در مثنوی این جوریه:
------------------1 ///////////////// ------------------ 1
-------------------2 ///////////////// -----------------2
-------------------3 ///////////////// -----------------3
فهمیدید؟ یعنی این که بیت اول دو تا مصراع هاش با هم ، هم قافیه هستن
بیت دوم با هم
بیت سوم با هم و الی اخر
پس در مثنوی فاقیه های ابیات مختلف هیچ ارتباطی با هم ندارند
مثال : ای نام تو بهترین سراغاز ______ بی نام تو نامه کی کنم باز
ای یاد تو مونس روانم _________ جز نام تو نیست بر زبانم
2. غزل : تو قالب غزل مصرع اول بیت اول با تمام مصرع های دوم ابیات هم قافیه ست
پس شکل قرار گرفتن قافیه هاش :
----------------------* ----------------------*
تمرینات امروز:
شعر اول حافظ "الا یا ایها الساقی ..." مثنویه یا غزل ؟ چرا؟
کلماتی که در "شعر اول حافظ" در پایان مصرع به کار رفته اند اما قافیه نیستند را پیدا کرده و نام ببرید؟
sattarz
01-29-2010, 11:26 AM
ادامه تمرینات...
الان دیگه شروعیه واسه شعر گفتن. پس شما باید دایره ی لغات خودتون رو گسترش بدید.
یعنی چی؟ یعنی باید کلمات زیادی رو توی ذهنتون داشته باشید و در ابیات همش یه جمله رو تکرار نکنید و شعرتون بی محتوا نباشه یعنی طوری نباشه که تو شعرتون یه کلمه لازم داشته باشید اما اون کلمه رو نتونید پیدا کنید مثلا نتونید یه هم قافیه واسه کلمه ی "کیومرث" پیدا کنید که مربوط به موضوعتون هم باشه .
شعر حافظ رو اگه ببینید مشاهده میشه که توی کل دیوانش بیش از 20000 تا کلمه ی مختلف پیدا میشه اما اگه الان به شما بگن 2000 تا کلمه بگو نمیتونی بگی!(نمی خواد امتحان کنی مطمئن باش)
چیکار کنیم تا شعاع دایره ی لغاتمون بزرگ تر بشه؟
باید مراجعی رو پیدا کنیم که دارای لغات زیادی باشد (این کار برای تقویت حافظه هم خوبه)
اگه محصلید اخر کتاب ادبیاتتون رو نگاه کنید. منبعی از لغات قشنگ و کاربردیه! همراه با معنی شون
اگه محصل نیستید و میخواید که دایره ی لغاتتون بزرگ بشه کتاب گلستان سعدی رو بردارید روزی 1 ورق (پشت و رو) بخونید.نتیجش رو خود به خود خواهید دید.حتی تو صحبت کردنتون هم خود به خود تاثیر میزاره.(دانش اموزا به اخر کتاب ادبیاتشون اکتفا نکننا گلستان هم بخونن)
بعضیا گلستان سعدی رو تو خونه ندارن به نظرم تهیه کنید قیمتش بیشتر از 2 -3 هزار تومن نباید باشه.من یه نسخه ی خیلی قدیمیش رو دارم روش نوشته 3 ریال ولی واقعا گنجه!!! یا اینکه از سایت ها دانلودش کنید من نسخه ی exe اش رو هم دارم که خیلی جالبه ولی نمیتونم اپلود کنم وگرنه میزاشتم.مهم نیست پی دی افش رو دانلود کنید و بخونید.
تمرین امروز:
_کلماتی که با حروف "م" ، "ن" ، "آ" ، "ی" ، "د" تموم میشن رو یادداشت کنید(این کلمه ها فعل نباشن بهتره)(برای هر حرف 15 تا پیدا کنید)
sattarz
01-29-2010, 11:27 AM
تمرین 4 :
خب یه تمرین دیگه بیشتر نمونده تا شاعر بشین
واسه کلمه های زیر 10 تا هم قافیه یادداشت کن :
دانا:
الهی:
ستار:
خوک:
پوست:
اول کلمات هم قافیه رو بنویس بعد ادامه ی متن رو بخون
نوشتی؟ اگه ننوشته باشی بعد ادامشو بخونی شاعر نمیشیا! میل خودته!
خب حالا مقایسه کن:
اگه قافیه هات 4و5 حرفی هستند بهترین حالت رو داری واسه شاعری
اگه قافیه هات 6 و 7 حرفی هستند ممکنه خیلی طول بکشه تا شعرات درست حسابی بشن ولی وقتی شعر میگی شعرات همراه با شور و شعوره یه چیزی تو مایه های حافظ و قدیمی ها.
اگه قافیه هات بیشتر 3 حرفی هستن اگه شاعر بشی ایشالله طول مصراع هات کوتاهه و بیشتر به درد شعر کودکان و طنز میخوره
اگه دو حرفیه برو اصلا تو شاعر نمیشی زود از این تاپیک برو بیرون (حالا ناراحت نشو بیا به احتمال 1% شاعر میشی)
خب لحظه ای که من و بعضی از شما منتظرش بودید رسیده حالا شعر میگیم با هم:
تمرین : یه بیت شعر بگو قافیه هاش اینا باشن
---------------------طلا ---------------------ریا
یکی دیگه:
---------------------نیستم -----------------شکستم
sattarz
چند تا تمرین میگم بنویسید ببینم کجای کارید؟
من ...................................... رفتم
من ...................................... شکستم
تو ....................................... رفتی
تو ....................................... شکستی
تمرین معروفیه ها!!!
اینم بنویسید:
عشق یعنی ................................
عشق یعنی ................................
من .........................................
عشق یعنی.................................
یه غزل 4 بیتی بگو ( راجع به خودت یا یکی از بچه های سایت)
این اطلاعات رو تبدیل به شعر کن:
بدون تو نمیتونم زندگی کنم میمیرم اگه تو نباشی به خاطرت 3 بار خودکشی کردم اما نمیمردم چون دلم پیش تو بود
کمتر از 3 بیت نباشه (پیاز داغش رو هم زیاد کردید مشکلی نیست مثل خودم)
sattarz
تمرین و اموزش 6
چند تا مورد درباره ی ادبیات که شاید به درد شعر گفتنتون تو این مرحله نخوره اما هم برای اطلاعات عمومی مفیده و هم اگه خواستید به درجه ی بالاتری از شعر مفهومی برسید کمکتون میکنه.اینها که میخوام بگم 2 تا از ارایه های ادبیه (فعلا همین 2 تا کافیه)
البته شناسایی این دو تا ارایه رو توی طول تحصیل (فکر کنم سوم راهنمایی) یاد گرفتید اما الان میخوام یادتون بدم که چطوری ازش استفاده کنید.
این ارایه ها عبارتند از : 1- تشبیه و 2-مبالغه
1-تشبیه : که به معنی شبیه کردن چیزی به چیز دیگست (همین توضیح کافیه)
2- مبالغه: که به معنی بزرگتر نشون دادنیک چیز نسبت به اندازه واقعیشه
مثلا فردوسی توی شعر رزم رستم وسهراب میگه وقتی که سهراب 10 سالش بوده هیچ کس در جهان یارای مقابله با اون رو نداشته.واین مشخصه که فردوسی از مبالغه استفاده کرده.
من شعرم رو با فردوسی مقایسه نمیکنما اما اگه تو شعرای منم نگاه کنید نمونه هایی رو میبینید بیشتر توی شعرایی که واسه امیر و انلی استار گفتم این نمونه هارو میبینید.
طرز استفاده از تشبیه : خب کسی یا چیزی رو که میخواید چیزی رو به اون تشبیه کنید در نظر میگیریم. فکر میکنیم و میبینیم که چه صفتی رو به اندازه ی زیادی داره و بارزتره.
مثال بزنم : من امیرو به احساساتش میشناسم
انلی رو به پاکی و رو راست بودنش.ادین رو به مقرراتی بودنش. خداوند به بخشندگی و تمام صفات زیبا
خودتون مثالهای دیگر رو هم بزنید.
پس اول صفت بارز رو در نظر میگیریم مثلا زیبایی.
تو جهان اطراف رو نگاه میکنیم و میبینیم که کدوم پدیده یا شخص اون صفت رو در حد کمال داره. یه کار دیگه هم میشه کرد : اون صفت رو مینویسیم و قبلش کلمه ی "خدای" رو میاریم
مثلا در زیبایی میشه : خدای زیبایی
در استقامت میشه : خدای استقامت
و هر چیز زیبایی رو میتونید مثال بزنید برای خدای زیبایی : طاووس ، ملکه زیبایی ، زیبایی خداوند و ...
کلمه ای که طرف اول تشبیه و طرف دوم تشبیه رو به هم مربوط میکنه "ادات تشبیه" نام داره. برای ادات تشبیه میتونید از کلمات زیر استفاده کنید.
"مانند، چون ، چو ، به سان ، همانند ، به شکل ، مثل ، مثال و ..."
تمامی ادات تشبیه به معنی "مانند" هستند.
مثال : من الان میخوام زیبایی عشقم رو به طاووس تشبیه کنم!
میگم:عشقم چو طاووس است. اگه دقت کنید میبینید که من صفت زیبایی رو توی این جمله نیاوردم و صفت زیبایی در جمله پنهان شده.
میشه صفت رو هم توی جمله بیاریم اما اگه تو جمله نیاد خیلی زیباتر میشه.
پس اجزای یک تشبیه : طرف اول تشبیه(مشبه) + ادات تشبیه + طرف دوم تشبیه ( مشبه به) + وجه شباهت
2-استفاده از مبالغه:برای مبالغه چیز یا شخص را بزرگتر از انچه هست نشان میدهیم.
بارز ترین صفت مشبه رو مد نظر قرار میدیم و به هر شکلی که ممکنه (تمثیلی ، عددی و ...) اون رو بزرگ نشون میدیم.
چند مثال: میخواهیم بگوییم شخصی بسیار قوی و قدرتمند است.
به چند صورت میتونیم این رو بیان کنیم.
1-بازوانش را گیسوی یار نتواند میزان کند (اندازه گیری کند)
2-رستم در شکست او بس ناتوان است.
3-10000 مرد جنگی یارای مقابله با او را نبود.
در مثال شماره ی 1 مبالغه ی ما همراه با احساسات است.در مثال 2 فرد قوی را همراه با شخصی که به داشتن ان صفت (قدرت) شهره است اورده ایم (تمثیلی).در مثال 3 عدد به کار برده ایم که میتواند به خیال انگیز تر شدن نوشته کمک کند.
اگه لایق میدونید این جزوه که نوشتم رو یه گوشه save کنید و داشته باشید.شاید به دردتون بخوره.
تمرین ها:
اسفندیار را به چیز دیگری تشبیه کنید.
ستار را به چیزی تشبیه کنید.
در وصف پیامبر یا امامان یا معشوقتون 2 بیت شعر بگین و در هر بیت یک مبالغه به کار ببرید (سعی شود یکی از مبالغه ها تمثیلی و دیگری عددی باشد )
onlystar
01-29-2010, 12:10 PM
کارت حرف نداره ستارجون
آريانا
01-29-2010, 12:24 PM
مرسي ستار من از اين صفحه ها كپي گرفتم اگه موفق شدم چيزي بگم براشماهم مينويسم
vBulletin® v 3.6.2, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.